A 13+1 csodás kilátóhely a Papukban

A Papuk egy nagyszerű középhegység Horvátország keleti részén, Szlavóniában. A Pozsegai-medence peremhegységei közül méreteivel, változatos felszíni formáival, különleges geológiai adottságaival és változatos élővilágával is kitűnik. Ugyanakkor a hegyvidékre és a környező tájra csak kevés helyen kínálkozik rálátás.

Összegyűjtöttem 13 + 1 csodás kilátóhelyet a Papukban, melyeket mindenképp érdemes felkeresni. Persze, aki figyelmesen olvassa a szöveget, az rájön, hogy jóval több, mint tizenhárom helyről van benne szó. Akit pedig részletesebben érdekelnek a Papuk kiváló túraútvonalai, azok a szövegben elhelyezett linken fotókkal és térképpel illusztrált túraleírásokat is olvashatnak.

A kiterjedt és összefüggő erdőségben sajnos egyre több irtást látni, de ezek csak időszakos és esetleges kilátást kínálnak, például a Nyugati-Papukban a Janino bilo és Ljutoč közti nyeregnél, ahol néhány éve még igen messzire lehetett ellátni, de mára már szépen megnyurgultak a növendék fák, az erdő hamarosan lezárja a látóhatárt. Most tehát nem ezekről lesz szó, hanem arról a néhány magaslatról, ahonnan sokáig élvezhető kilátás nyílik erre a csodálatos hegységre. A listában szereplő kilátópontok többsége természetes, de van köztük olyan is, ahol egy épített kilátóból nézhetünk körbe.

Tegyük hozzá, hogy az épített kilátók semmiféle garanciát nem jelentenek a látogatóknak. A Češljakovački vis kilátója nem nyúlik a fák fölé, gyakorlatilag csak a környező fák lombjai közé nézhetünk be. Ehhez nagyon hasonlít a Točak építménye is, melyet az elmúlt években még meg is toldottak, de így is csak egy vékony irtáson nyílik ki a látóhatár. Olcsó vigasz, hogy mindkét helyen van ingyen használható távcső. Másfelől a Papukban van olyan hely is, ahol a sziklás hegycsúcs ellenére sincs igazán jó panoráma. Ilyen például a nyugati Lisina gerincen lévő Fekete-hegy (Crni vrh) és a Varjú-kő is.

Lássuk tehát, hogy melyik ez a 13 + 1 hely! Kattints a képre és olvass tovább!