Crni vrh teteje a bivakkal a Papuk nyugati részén

Crni vrh

A Nyugati-Papuk legmagasabb pontja a Lisina nevű kelet-nyugati irányú hosszú gerinc középső részén lévő Crni vrh. A hegy északi és déli oldala igen meredek, és viszonylag távol van a lakott településektől, ugyanakkor erdészeti utakban itt sincs hiány. A sziklás csúcson van egy fém bivak. A Crni vrh csúcsáról, azaz a Fekete-hegyről nincs körpanoráma, a kilátás északi irányba is viszonylag korlátozott. A hegy adottságai leginkább a Ivačka glava-ra emlékeztetnek, de ott a szélesebben kinyílik a láthatár. Innen legjobban a szemközti Bilo-hegységre és a Nyugati-Papuk lábánál fekvő Đulovac településre lehet rálátni.

A Fekete-hegy legegyszerűbben pont Đulovacból közelíthető meg, az erdészeti út egészen a hegy lábáig vezet. Az autót a 420 méteres magasságon lévő vadászháznál lehet hagyni. Innen meredek úton, kimerítő séta után, nagyjából 1,5-2 óra alatt elérhető a csúcs.

A hegy jelzett úton délről is mászható. Ez valamivel meredekebb, mint az északi útvonal. Ugyanakkor rövidebb is, mert Voćinból köves erdészeti úton akár a hegy déli lábához is fel lehet jönni autóval. A harmadik lehetőség ennél hosszabb és kimerítőbb, ám kétség kívül érdekesebb. A Lisina és a Fekete-hegy elérhető a Đedovica vadászháztól is. Ez egy igen hosszú útvonal, melynek egy része a Janino bilo hegy és a Ljutoč csúcs közti hosszú gerincen vezet. Itt az irtásnak köszönhetően néhány kilométeren (!) keresztül remek kilátásunk nyílik a környező vidékre, első sorban a Ravna Gora-ra, a Papuk nyugati felére, de még a Psunjra is.

A negyedik lehetőség, hogy nyugatról, a Péter-hegy, majd a Vrani kamen (Varjúkő) szikláinak érintésével érjük el a Fekete-hegyet. Ez az útvonal is hosszú.