Kilátás az Ivačka glava csúcsáról a Papuk irányába télen

Ivačka glava

Az Ivačka glava a Papuk egyik legismertebb és legnépszerűbb kilátópontja. A jellegzetes formájú hegycsúcs a hegység nagy részéről látszik és jól beazonosítható, hiszen 913 méteres magasságával uralja a hegyvidék középső részét. Csak a három kilométerrel nyugatabbra lévő Papuk magasabb nála, de annak eltérő formája és a lokátor fehér gömbje miatt a két csúcs nem összetéveszthető.

Ez egy természetes kilátópont, ahonnan nem nyílik körpanoráma. Az Ivačka glava csúcsáról csak északi irányba lehet ellátni. A hegytető voltaképp egy kisebb sziklaterasz, melynek északi és keleti oldala a meredekebb. A csúcsra több út vezet fel, melyek mindegyikét érdemes kipróbálni. A legkönnyebb a Nevoljaš-nyeregtől indul és többnyire a makadámúton vezet nyugati irányba, majd egy meredekebb erdei szakasz következik, de ez sem különösebben megerőltető.

Valamivel nehezebb a Jankovac felőli mászás, melynél két választásunk is lehet. Egyfelől a jankovac-i behajtótól 20-25 perces mászással elérhető egy szép gerincút, mely egyenesen felvisz az Ivačka glava tövéhez. Másfelől ebbe az útba csatlakozik a Kovačica-völgyben kanyargó aszfaltcsíkról leágazó meredek ösvény, mely egy partizántemető mellett vezet el.

A Ivačka glava mászható déli oldalról is, akár az Orahova voda forrást érintve a Mališćak felől, akár a déli makadámutat érintve a Veličanka-patak völgyén keresztül. A hegycsúcsról nyugatra indulva bő másfél óra alatt lehet eljutni a Papuk-csúcsra.