Crni vrh teteje a bivakkal a Papuk nyugati részén

Javor

A 712 méter magas Javor hegy a Češljakovački vis és a Kapavac csúcsok közti hosszú nyereg szép magaslata, amelynek épített kilátójából remek körpanoráma nyílik. Az erdőművelésnek köszönhetően kilátás volt korábban is innen, de az igazi változást a 2019-ben épített háromszintes fa kilátó hozta el. Az építmény tetejéről már nem csak a Pozsegai-medence irányába lehet ellátni, ahogy korábban a déli oldalon vágott irtásról, hanem teljes körpanoráma nyílik. Érdemes azonban mihamarább felkeresni a Javor-csúcsot, mert a hegytető növendék fái néhány éven belül teljesen kitakarhatják a látványt, ahogy ez Češljakovački vis vagy a Točak esetében megtörtént.

A Javor kilátójának jelentőségét a hegy elhelyezkedése is erősíti. A csúcs az ikerhegység (Papuk és Krndija) két felének metszéspontjában van. A kilátóból nagyszerű rálátás nyílik a Krndija-hegység Kapavac-tól nyugatra elő részére, elsősorban persze az Orahovica településtől induló hosszú völgyre. De a látni innen a délre tartó nyerget, melynek legmagasabb pontja – a 760 méter magas Lipe – zárja a délkeleti irányt. Déli irányba fordulva a vetovo-i kőbánya az első tájékozódási pontunk, majd a tájsebtől messzebb ott csillognak Vetovo házai, azon túl pedig a Pozsegai-medence termékeny szántói. Még kevésbé jó látási viszonyok mellett is felsejlenek innen a Száván túli első bosnyák hegyek (Motajica-hegység). Nyugati irányba tekintve a Papuk felé egyre magasabbra emelkedő nyereg uralja a látványt. Az emelkedőt a 826 méteres Češljakovački vis koronázza.

A Javorhoz legközelebbi lakott település Vetovo, de innen jelölt túraút nem vezet hegycsúcsra. Éppen ezért mi a Kapavac felőli megközelítést javasoljuk, ami ugyan nem rövid (7.5 km), ám cserébe igazán nagyszerű 2,5 órás sétát jelent. Az autót a Péter-hegyi kilátónál (Međa-hágó) lehet hagyni, onnan a kőbánya melletti murvás úton egy óra alatt elérhető a Kapavac lába. Aki nem akarja a Krndija legmagasabb pontját útba ejteni, az megkerülheti a Kapavacot északról egy szép panorámaúton, ahonnan – bár nincs nagyon jó kilátás a fák miatt – a Papuk-csúcsig és az Ivačka glava-ig is ellátni. A Mali Vincine hegytől az út enyhén lejt és egy jókora irtás szélén vezet egészen a Javorig. A fák hiánya miatt ezen a szakaszon szép északi panoráma nyílik.

További lehetőség a Javor megmászására északról a Šaševo hegyi házat érintő utak valamelyike (elérhető Orahovica felől). A nyugati irányt nem javasoljuk, mert mind Kaptol falu, mind a Češljakovački vis (pláne Velika) igen messze vannak innen. Ugyanakkor a Međa – Kapavac – Javor – Češljakovački vis – Velika útvonal hegyikerékpárral járható, csak a belógó szederindákra kell nagyon figyelni!