Južna terasa kilátópont madártávlatból a Papuk déli részén

Južna terasa

A Južna terasa (Déli terasz) nevezetű sziklaformáció az egyik legjobb adottságú természetes kilátópont a Papukban. Pedig nincs magasan, mindössze 550 méteren, és a kilátás is csak részleges. Ám az itteni sziklák és az azokat körülvevő fák rendkívül vadregényessé teszik a helyet. Mivel a hegy innen mélyen szakad le a völgy irányába, így a térélmény is nagy.

A déli teraszhoz mintegy másfél órás, nem túl nehéz sétával lehet eljutni Velikából. Az út első szakasza a Pliš-Mališćak tanösvénnyel egyezik meg, de a Turjak gerinctől nyugatabb kell megkeresni azt a kisebb völgyet, melynek oldalában egy szép karsztbokor erdőn keresztül vezet az út egyenesen a déli teraszig. Az ösvény szélén tavasszal sokféle virág nyílik, így például kockás liliom is.

A sziklakilátó, azaz a terasz nem sokkal a Sokoline nevű szikla fölött van, ami a Papukban egy sziklamászó hely. A hegységnek ez a déli völgye igen meredek oldalú, így a terasz szikláiról elsősorban a völgyre és annak túlsó oldalára lehet rálátni. Szemben egyből ott a Stražemanski grad jellegzetes formájú púpja, azon túl pedig a Papuk déli lába, majd a Psunj-hegyég. Délnyugatra fordulva a Pozsegai-medence keleti része látszik. Szlavóniának ezt a termékeny szegletét Arany-völgynek is nevezik.

A Južna terasa a nyugalom vadregényes szigete, melyen igazán jól esik megpihenni, akár a Velika felől jövet, akár a Mališćak felől érkezve. Merthogy a kilátóponttól északra egy nagyon szép – ám nem igazán jelölt – túraút megy tovább a Mališćak irányába. Az ösvény nagyjából párhuzamosan halad a Turjak ösvénnyel, de mindvégig a hegyoldal peremén vezet, egy nagyon hangulatos, öreg erdőben, ahol a fák között különféle sziklaformációk sorakoznak. Ha erre indulunk, akkor tulajdonképpen nyugatról kerüljük meg a Mališćak hegytömbjét, de a Radovanka-patak völgyét elérve akár vissza is lehet sétálni Velikára, útközben pedig meg lehet nézni a Sokoline sziklát. Vagy fel lehet mászni a völgy túlsó felét koronázó Stražemanski grad-hoz.

A déli terasz kissé távolabb van a Papuk népszerű helyeitől, de erősen ajánlom mindenkinek ezt a kis kitérőt.