Kilátás a Kamengrad felől a Papuk csúcsra

Kamengrad

A Kamengrad, vagy Kővár egy rossz állapotú várrom a Papuk délnyugati részén. A falmaradványok egy 600 méter magas hegytetőn állnak, viszonylag közel a Papukot és a Ravna gora-t elválasztó Brzaja folyó völgyétől. Mivel a völgyben fut a 69-es számú Voćin – Novo Zvečevo – Pozsega műút, így a Kamengram megközelítése nem különösebben bonyolult. Ugyanakkor nem is annyira könnyű feljutni a várhoz, mert az oda vezető túraút elhanyagolt, bozótos.

Szerencsére van egy alternatív útvonal is, mely a Velinca-patak völgyén keresztül érhető el. A kocsit a műút mellett lehet hagyni a Lula emlékműnél (Pipa, ahogy az alakja mutatja), majd innen a völgyben keletre tartva egészen a Kamengradski-patakig tart a séta könnyebbik része. Innen déli irány indul a meredek erdészeti út, mely egészen a Kamengrad púpjáig vezet. A kilátás már innen is egészen jó a Ravna gora irányába, illetve a völgyet koszorúzó hegyekre.

Az irtástól a jelzett ösvényt követve már csak pár percre van a várrom alatti makadámút, merthogy ide Gornji Vrhovci faluból köves úton akár fel is lehet autózni (vagy bringázni). Az út nem rossz minőségű és elég széles.

A makadámúttól még egy rövid hegymászás vár azokra, akik kíváncsiak az itteni kilátásra. A kilátópont a várrom keleti kiszögellésén van, egy természetes szikláról lehet a mélybe és a Papuk csúcs irányába ellátni. Ehhez azonban át kell verekedni magunkat a várudvar bozótosán. A szeder egy részét néhány éve kiirtották, de így macerás a közlekedés. Azonban a vár keleti oldaláról nagyon jó elnézni a hegység középső részének szép hegyeire, még akkor is, ha nincs körpanoráma.