A Kapavac csúcsa a Krndija és a Papuk hegység határán

Kapavac

A Krndija-hegység legmagasabb pontja a 712 méter maga Kapavac vagy Kapovac csúcs. Ilyen nevű magaslat elég sok van Horvátországban, de még a közeli Pozsegai-hegységben is találunk egyet. A Krndija beli csúcs nem téveszthető ezekkel össze, köszönhetően a viszonylag magas TV-antennának, mely tiszta időben a Mecsekről is azonosítható. De a Papukban vagy annak környékén túrázva kevésbé jó látási viszonyok között is bárhonnan könnyen felismerhető a Kapavac.

A hegytetőn nem csak antenna, hanem kétszintes épített kilátó is áll, melyről elsősorban a hegység északi részére van jó rálátás. A körpanoráma tulajdonképpen tökéletes, de a déli és délkeleti oldal esetében inkább a közeli magaslatok látszanak. Nyugatra pillantva a Papuk-csúcs lokátora a legjellegzetesebb pont. Északra természetesen a Drávamente és a Papuk északi része uralja a látványt. Szép időben innen is látszik a Mecsek és a Villányi-hegység, délnyugatra pedig a Psunj-hegység. De a kilátásba sajnos bezavar a már említett TV-adó.

A Kapavacra elsősorban Duzlukból, azaz az orahovicai Rózsavár felől érdemes feljönni. Akár felfelé, akár lefelé útba lehet ejteni a felső- vagy régi várat (Stari grad), amelynek északi kiszögelléséből pont a Kapavacra lehet látni. Amúgy a csúcs épp erről a pontról mutatja a legszebb arcát. Ez a túra a két vár megtekintésével együtt 3-3,5 óra hosszú, attól függően persze, hogy mennyi időt töltünk a Rózsavár labirintusában.

A Kapavac megközelítésének másik módja a Péter-hegyi hágó felőli – nem túl megerőltető – egy órás séta. Ebben az esetben nem kell komoly szintemelkedéssel számolni, mindössze a csúcs alatti kis szerpentin izzaszthatja meg a túrázót, melynek aljáról tovább lehet indulni akár Kutjevo, akár a jóval távolabbi Velika felé. A nyugatra tartó gerincúton lehet kerékpározni is, bár nem mindenhol jól járható. A Kapavacra Orahovica felől jelezett hegyikerékpáros útvonal is vezet, de ez összességében elég meredek.