Lapjak Tauberove stijene a Papuk hegységben

Lapjak (Tauberov szikla)

A Papuk déli oldalának legnagyobb települése Velika, ahonnan nagyszerű túraútvonalak indulnak  több irányba is. A falu a Veličanka és a Dubočanka patakok összefolyásához épült. A két vízfolyás mély völgyeket vágott a hegybe. A nyugati Veličanka-völgyből egyfelől a Mališćak hegytömböt, majd onnan az Ivačka glava-t, és a Papuk csúcsot lehet elérni néhány órás sétával. A keleti Dubočanka völgyön keresztül pedig Jankovacra lehet eljutni. A két patak összefolyása fölött pedig ott magasodik a 452 méter magas velikai várhegy, melyen egy kisebb, rossz állapotú rom áll. A várudvarról leginkább a már említett két völgyre, de főként a Pliš oldalába hasított dolomitbányára nyílik kilátás. Aki ennél többre vágyik, annak a romot megkerülve a Tauberov sziklához kell felsétálnia. Az út meredek, de megéri a fáradozást.

A 667 méter magas Lapjak csúcs voltaképp a két patakvölgy közti hegygerinc egyik kiemelkedése, melyről a legjobb kilátás közvetlenül a csúcs alól van. Ez a Tauberov szikla teteje, ami nagyjából egy órányi sétára van a faluból. Nincs teljes körpanoráma, leginkább déli kilátás nyílik a fák közül, de így is jó a térélmény. Korlátozottan ellátni a Mališćak felé is, illetve a másik oldalon a Duboka-völgy felé. A Lapjak kilátópontján fakereszt áll, a legjobb kilátás innen van. A hely varázsát leginkább elhelyezkedésének köszönheti. A Lapjak élesen ékelődik a két patakvölgy közé, mindkét oldala meredek. A sziklák és az azokat körbe ölelő tölgyfák pedig remek hangulatot teremtenek.

A Lapjak gerincet északi irányban elhagyva egy kisebb lejtmenet következik. Ennek aljáról akár a Dubočanka patak felé is elindulhatunk, azaz visszatérhetünk Velikába. De érdemes továbbmenni északi irányba, mert a Nevoljaš-csúcs innen már csak két kilométerre van.