Mališćak hegy teteje a kilátóval a Papuk hegységben

Mališćak

Ha Jankovacon kívül van hely, amit mindenképpen érdemes a Papukban meglátogatni, akkor az a Mališćak-csúcs. Ennek több oka is van. Elhelyezkedése miatt rendkívül változatos és gazdag az itteni növényvilág, ugyanakkor geológiai szempontból is tartogat néhány érdekességet. Az alsó részeit dolomit és mészkő, a lapos hegytetőt már homokkő és vulkanikus kőzet alkotja. A két kőzet találkozásánál források fakadnak. A bővizű Veličanka is ennek a hegynek az oldalából ered.

A változatos geológiai formációk miatt a Mališćak több természetes kilátópontot is kínál. Elsősorban a hegytömb lapos tetején, a csúcs közelében vannak szép sziklák. Ezek egyikén egy fakereszt áll, mellette közvetlenül pedig egy jó állapotú menedékház. Innen nagyszerű rálátás nyílik a Veličanka völgyére és a Nevoljaš-Lapjak nyeregre. A 700 méteres magasságban álló sziklákról fantasztikus élmény kinézni. De nem ez az egyetlen kilátópont a közelben.

Velika felől több úton is megközelíthető a Mališćak. Az egyik a Pliš-csúcs mellett halad el, a másik a Turjak gerincen fut. Ez a két útvonal egy tanösvényt alkot, melyek a Mališćak legmagasabb pontján találkoznak. Míg a hegy déli oldala karsztbokor erdő, alacsonyabb fákkal és változatos aljnövényzettel, addig a hegy 650-700 méter feletti részein már a bükk és a fenyő az uralkodó fafaj. Ez alól csak a lapos és viszonylag nagy kiterjedésű csúcs jelent kivételt, ahol alacsonyabb fák, leginkább nyír és kőris alkot ligetet. A hegynek ez a része elég szeles, így a növények nem nőnek túl magasra. Itt áll egy nem túl magas, kétszintes fa kilátó, melyről szédületes körpanoráma nyílik. Az említett okok miatt a fák nem takarnak be sehol.

Kevés ilyen tökéletes pont van a hegységben, ahonnan a Pozsegai-medence hegyeire éppúgy rálátni, ahogy a Papuk középső részeinek magas csúcsai, vagy épp a keleten lévő Češljakovački vis-re, az északkeleti Nevoljaš-ra, vagy épp a nyugati testvérhegyekre a Ravna gora és a Psunj távolabbi, kékes vonulataira.

A Mališćak emellett – központi elhelyezkedése okán – számos további túraterület felé is kapcsolódási lehetőséget kínál. Innen jó tempóban, másfél óra alatt elérhető az Ivačka glava, majd onnan a Papuk. De vissza is lehet térni a hegytömb két oldalán, azaz keleten a Veličanka forrása és völgye felé, vagy nyugati irányba, ahol a Južna terasa jelent kihagyhatatlan élményt.