Nevoljaš csúcs és a kilátó a Papuk hegységben

Nevoljaš

Voltak évek, amikor a 740 méteren álló Nevoljaš kilátója az egyik legjobb választás volt a Papuk középső részén kirándulóknak. Azóta sajnos az épített (és kiváló állapotú) kilátó körül megnőttek a fák, így nincs tökéletes körpanoráma. A fák főként a déli kilátását takarják, a többi irányba még néhány évig egészen jól el lehet látni.

A Nevoljaš csúcs a Papuk déli oldalán van, a Jankovac és Velika közti úttól jól jelzett, széles erdészeti úton, könnyen megközelíthető. A hágóhoz ma már aszfaltos út vezet Jankovac felől. Az autót pedig a délszláv háború egyik emlékművénél lehet hagyni. Az út innen alig emelkedik és legfeljebb fél óra alatt a kilátónál lehet lenni. Nevoljaš a háború (és a klímaváltozás előtt) a helyi síélet központja volt. Még megvan az egykori sípálya irtása, mely egészen a Jezerzéig fut. Ennek oldalában le is lehet ereszkedni a Duboka-völgybe. A síélet mementója a menedékház is, amitől délre, egy kisebb púpon áll a kilátó. A tövében pecsételőhely, padok, asztal, ahogy lennie kell – remek pihenőhely.

A Nevoljašra fel lehet jutni Velika irányából is, át a Lapjak gerincén. Az ösvény a padok mellett ér ki. Ez az útvonal nyilván hosszabb és nehezebb, mint a hágóúttól induló, de megéri, mert közben útba lehet ejteni a velikai várat, a Tauberov sziklát és a Lapjak szép, ligetes erdejét. Ha szerencsénk van, akkor a nyár végén még áfonyát is szedhetünk.

A Nevoljašról – elhelyezkedéséből adódóan – elsősorban a hegység főgerincére lehet rálátni. Északnyugati irányba Koprivnato brdo-ra, az Ivačka glava-rá. Délnyugatra szépen látszik a Mališćak tömbje. A Nevoljašon lévő távcsővel könnyen kiszúrható a Mališćak menedékháza és a fakereszt. Velika és a Lapjak innen nem látható, de a Duboka-völgy egy része és a Češljakovački vis széles masszívuma igen.

A Papukkal ismerkedő kezdő túrázóknak a Nevoljaš erősen ajánlott, mivel Jankovacról több úton is elérhető a csúcs, így nem csak az északi hegyoldal híres (és gyakran zsúfolt) kirándulóhelyét, de a déli oldal legkönnyebben elérhető kilátópontját is fel lehet keresni egyetlen nap alatt. Jankovacról az út 1,5-2 óra idáig. A Papuknak ezen a részén viszonylag sűrű a jelzett túraút-hálózat, van miből válogatni.

A Nevoljaš kilátójának hátránya, hogy a csúcs nem emelkedik ki nagyon a környező hegyek közül és viszonylag messze van a Pozsegai-medencétől. Így mélyen, a hegygerinc tövében, leginkább az erdőség látványában gyönyörködhet az, aki ide ellátogat.