Papuk-csúcs

A Papuk legjobb kilátóhelye a hegység legmagasabb csúcsának nyugati oldalán van – erre egy téli túránkon hívta fel a figyelmemet egy horvát kiránduló, miközben elégedetten néztem körbe az Ivačka glava tetejéről. A katonai lokátorállomás miatt évekig nem próbálkoztunk a 954 méter magas Papuk csúccsal. A Nevoljaš-nyereg felől odavezető makadámút alapvetően katonai út, a korlátozott belépésre több helyen tábla figyelmezteti a túrázókat. A hegy északi, déli és nyugati oldal igen meredek, szinte járhatatlan. A korábbi térképek ráadásul aknaveszélyesnek jelölték a katonai terület melletti hegyoldalt, sőt, az említett út mellett több halálfejes tábla is jelezte, hogy nem érdemes csak úgy bóklászni az erdőben. Szerencsére mára az aknamezőket felszámolták, a katonai terület pedig a kerítés mellett nyugodtan megkerülhető. Bár a kapunál van őrbódé és rendszerint őr is van, mégsem szólnak azért, ha valaki a kilátópontra igyekszik. Ennek köszönhetően a Papuk népszerű kirándulóhely. Szinte mindig lehet találkozni túratársakkal a hegytetőn.

A Papuk-csúcs megközelítésére három útvonalat ajánlok. Egyfelől a Nevoljaš-nyereg felől lehet ide eljutni, végig a makadámúton, vagy egy kis kerülővel az Ivačka glava felől a jelzett és táblázott túraúton. Másfelől a Kamengrad irányából egy talán kevésbé hosszú útvonalon. De erre nagyobb a szintemelkedés, főleg, ha egészen a völgy aljáról indulunk és nem a vártól. A harmadik út jelzetlen. A kiindulópont ebben az esetben is a Kamengrad alatti völgy (Lula emlékmű), majd onnan a partizántemetőig az erdészeti úton, aztán pedig fel a Papuk meredek nyugati lejtőjén. Van még egy negyedik lehetőség is, de ez nagyon hosszú: Novo Zvečevotól a Lom csúcs irányába, majd onnan a Kneževa voda érintésével a Papukra. Utóbbi csak több napos túrák esetén jöhet szóba.

A három ajánlott közül a legnehezebb a harmadik útvonal, mert az utolsó kilométeren nagy a meredekség, jelzés vagy ösvény nincs, csak a keskeny hegygerinc, ami meghatározza az irányt is. De ez az útvonal olyat kínál, amit a többi nem. Az utolsó 500 méteren mindvégig fantasztikus a kilátás déli és délnyugati irányba. A gerinc mind északi, mind déli irányba meredeken szakad a mélybe, a térélmény elképesztő. A csúcson lévő remek padtól és asztaltól voltaképp kevesebb is látszik, mint valamivel lejjebbről. A délkeleti Mališćakra és a nyugati Ravna gora hegységre a hegytetőről nem lehet jól rálátni, de a Papuk délnyugati lábára, a nem túl távoli Psunjra és a Pozsegai-medence nyugati felére igen. Szép időben jól látszanak a Száván túli bosnyák hegyek is.

A Papuk-csúcs kihagyhatatlan élményt nyújt. Nem adja könnyen magát, de megéri a fáradtságot. Aki csalni akar, az a makadámúton közelebb is jöhet autóval, de a katonai terület miatt ezt alapvetően nem engedik a horvátok (Tábla jelöli a tiltást, de azt nem tudjuk, hogy csak szólnak, vagy bűntetnek, netán egyiket sem).

A Papukra vezető túrát kombinálni lehet az Ivačka glava-val, vagy a Kamengraddal. Ezekben az esetekben több szép kilátást nyújtó csúcsot is útba lehet ejteni.