Péter-hegyi hágóút kilátója a Krndija hegységben

Péter-hegyi kilátó

A Papuk keleti részének, pontosabban már a Krndija-hegységnek legkönnyebben elérhető kilátópontja a Péter-hegy közelében van, az Orahovica és Kutjevo közötti hágóút legmagasabb pontján, nagyjából 600 méteres tengerszint feletti magasságon. Aki a hegység déli oldalára igyekszik Magyarország felől, annak jó választás lehet ez az út. De fel lehet ide jönni kerékpárral is Orahovicaból, vagy Duzluk faluból. A lényeg, hogy sokat sétálni nem kell, mert a kilátó pont az út szélén lett kialakítva. Parkolni a szemközti felhagyott kőbánya területén lehet.

A kilátóból remek kilátás nyílik a Dráva völgyére. Szép időben nem csak a hegység északi lába és Orahovica látható, hanem a Villányi-hegység és a Mecsek vonala is jól azonosítható. Nagyszerű rálátás van innen a közeli Szent Miklós monostorra is, mely a környék egyik fő nevezetessége.

A kilátótól jelzett túraút indul nyugatra, a Kapovac (vagy Kapavac) csúcs felé, ami nagyjából egy órás könnyű sétával elérhető. A keleti-délkeleti irányba induló jelzést követve pedig negyed óra alatt 700 méter magas Péter-hegyre lehet eljutni, ahol pecsételőhely van, de kilátás nincs. Innen aztán elég gyorsan le lehet ereszkedni a monostorhoz, majd onnan – akár a műút mellett, akár az erdőben – Duzluk faluba, azaz az orahovica-i szabadidőparkban lehet lejutni.

A Péter-hegyi kilátó kihagyhatatlan, ha valaki átutazóban jár erre, de nagyszerű kiindulópont a Krndija ezen részén túrázni szándékozók számára is. A látványért megizzadni csak akkor kell, ha a kocsit valahol a hegy lábánál hagyjuk.