Stražemanski grad a Papuk déli lejtőin

Stražemanski grad

A Stražemanski grad alighanem kiesik a Papukban túrázók látóteréből, pedig érdemes felmászni erre a nem túl magas, ám mégis remek púpra. A Stražeman, vagy magyarosan Sztrazsemlye faluhoz közeli magaslaton a középkorban valamiféle erődítmény állt. Innen a hegy elnevezése. A csúcson állva a vár romjainak legfeljebb a helyét sejthetjük, falak már rég nem állnak. A hegy a Papukról déli irányba futó gerincek egyikének déli részén van és hívogatóan emelkedik ki a tájból.

A legkönnyebben Velika felől lehet megközelíteni. Mi első ízben egy hosszabb úton, az Ivačka glava lábánál lévő Orahova voda pihenőhelytől értük el ezt a helyet. Előbbi útvonal a Radovanka patak völgyén keresztül vezet, de meg lehet közelíteni a Stražemanski grad-ot a Južna terasa felől is. Ebben az esetben a völgy végéig el kell menni, mert mindkét kilátópont egy nagyon meredek, nehezen járható hegyoldal fölé magasodik. Tehát csak úgy, toronyiránt nem lehet átjutni az egyik helyről a másikra. A Stražemanski grad-tól északra lévő, azaz az Orahova voda felé vezető út is izgalmas, mert elképesztő méretű famatuzsálemek korhadó romjai fekszenek az erdőben mindenfelé.

A Stražemanski grad aprócska csúcsa nem teljesen kopár. Körben tölgyfák vannak, de kellően szellős a hely ahhoz, hogy körbe lehessen innen nézni. Látszik a Papuk és a Južna terasa, de ellátni a Pozsegai-medence nyugati fele és a Psunj irányába is. Megcsodálható a hegység délnyugati, hosszan elnyúló lába. A fák árnyékában megpihenve úgy érezhetjük magunkat, mint egy középkori katona, aki kellően rejtve van, ám ő mégis tökéleten látja a környező vidéket.