Tisovac csúcs őszi színekben a Papukba

Tisovac

A 660 méter magas Tisovac olyan, mintha a Tauberove stijene és a Mališćak kistervére lenne. 660 méteres magasságával alacsonyabb a másik kettőnél, de itt is egy kis sziklaformációnak köszönhető a kilátás. A Tisovacról korlátozottan lehet ellátni nyugati és északnyugati irányba, de így is remek helyről van szó, hiszen a csúcs jó kétszáz méterrel magasodik a Duboka-völgy fölé. A térélmény tehát a meredek hegyoldalnak köszönhetően itt is pazar, bár a hegység fontosabb pontjai közül csak az Ivačka glava látszik innen, no és a szemközti Nevoljaš gerince. Extra, hogy a hegycsúcs kis tisztásán a sziklák között áfonya terem (ebben is hasonlit a Lapjakra és a Mališćakra)

A Tisovac három irányból is megközelíthető. A Duboka völgy felől jó minőségű úton akár a hegy lábáig is fel lehet jönni. Itt van is egy kis parkoló, ahonnan nagyjából fél óra a mászás. Velika felől van egy másik út is, ami a Lapjak turistaház mellett indul. Az első szakasz igen meredek, de a Kaminska glava nevű hegycsúcstól már enyhül és szép bükkösön keresztül lehet eljutni a Tisovacra, melyen szintén a bükk az uralkodó fafaj. A Kaminska glava északi oldalán van egy nagyobb irtás, így már itt is szép a kilátás a Lapjakra, a velikai várra, a Mališćakra és a távolabbi Psunj irányába.

A harmadik út a Trišnjica menedékháztól vezet ide. Ez egy könnyű útvonal, legfeljebb negyed óra. A menedékháztól csak a széles murvás utat kell követni. A Trišnjica elérhető a Duboka-völgy közepén lévő kutatóház felől, vagy két órás sétával Jankovacról. A Trišnjica-hoz közeli Češljakovački vis tetejére épített kilátót viszont nem javaslom. Ahogy a bevezetőben említettem, jelenleg nem lehet a fák lombján túlra látni. Pedig 826 méteres magasságával ez a Papuk keleti részének legmagasabb hegye. Tekintélyt parancsoló tömbje a hegység közeli kilátópontjairól jól azonosítható. Éppen ezért nagy kár, hogy pont a Češljakovački visről nem lehet körbe nézni. Egyszer persze érdemes megmászni ezt a hegyet is, a kilátó tövében pihenőpad van, a közelben forrás is található és innen kelet felé lehet tovább indulni, a Krndija irányába.