Klek, a boszorkányok otthona

Gorski kotar, gyalogtúra, Horvátország

Aki már utazott autópályán Dalmáciába, az biztosan látta az Ogulin városa fölé magasodó sziklás csúcsot, a Kleket. A jellegzetes formájú, 1181 méter magas hegy a Velika Kapelahegység keleti vonulatának legmagasabb pontja, ahonnan nagyszerű körpanoráma nyílik a környező vidékre. Bár a város és az autópálya felől meglehetősen meredeknek és sziklásnak tűnik a Klek, a megmászása nem különösebben nehéz. Gyerekekkel már két alkalommal voltunk a csúcsán, mindkét mászásra az őszi szünetben került sor.

 

Első alkalommal 2016 tavaszán vágtunk neki a hegynek. Akkor még nem rendelkeztünk semmiféle helyismerettel, így hittünk ogulini házigazdánknak, aki szerint a Klekre egy egész napot kell rászánni. Nos ez csak részben igaz, mert a legrövidebb útvonal mindössze 3 kilométer hosszú és gyerekekkel négy óra alatt oda-vissza megjárható. Ugyanakkor ez az útvonal kevésbé izgalmas és kevesebb látnivalót kínál. Mivel a két mászásunk során részben azonos útvonalon haladtunk, ezért a következőkben a két lehetőség előnyeiről és hátrányairól egyaránt írni fogok.

Stožac és a Ferdina staza

2016-ban az autót az Ogulin-Jasenak autóút egyik kanyarjában hagytuk, nagyjából ott, ahol a megelőző nap parkoltunk. Akkor az úttól balra emelkedő nagyszerű, ám igen meredek Stožac csúcsra másztunk fel, csodaszép színes bükkerdőben. A Stožacra egy darabon lépcsősor vezetett fel, melynek az alján reklámtáskákba pakolt téglák sorakoztak. Akinek volt kedve, az besegíthetett a hegytetőn lévő hegyi ház felújítási munkáiba egy kis cipekedéssel. A 800 méteres tengerszint feletti magasságon álló háztól remek kilátás nyílik a Klek felé, de körpanoráma nincs és a turistaút sem vezet tovább. Egy kis kört lehet tenni a háztól kőhajításnyira lévő jókora víznyelő körül. Összességében a Stožac nagyon szép hely, de csak egy könnyed sétának ajánljuk – például az Ogulinba érkezés napjára, vagy levezetésnek.

A Klek felé vezető út (Ferdina staza) a parkolótól jobbra vezet egy elhagyott kőbányaszerűségen keresztül (560 m), majd fiatal bükkösön vágtunk át. Az enyhén emelkedő út nem okozott a gyerekeknek sem nehézséget. Másfél kilométer megtétele után egy nyeregre értünk (700 m), ahonnan tökéletes rálátásunk volt a Klekre és annak meredek-sziklás-járhatatlan keleti lejtőjére. Tulajdonképp egy katlanszerű mély völgy végére értünk. Hogy milyen erősen erodált itt a felszín, az csak a hegyről letekintve látszott igazán.

A Ferdina út következő szakasza egy nagy ívet ír le egy füves fennsíkon. Balra egy felhagyott kőbányát láttunk, jobbra pedig mindvégig rajta tarthattuk a szemünket a Klek sziklatömbjén, mely egyre meredekebben magasodott fölénk. Az erdőbe a harmadik kilométernél tértünk vissza, és az addigi laza séta helyett komolyabb mászásra kényszerített minket a hegy. A következő négyszáz méteren nagyjából 110 méteres szintet kellett leküzdenünk ahhoz, hogy elérjük a legkedveltebb útvonalnak számító, Bjelsko faluból induló turistautat (835 m).

kk_kiza

Ferdina staza–Klek:
A túra hossza: 9 km
Kiindulási pont: Stožac alatti parkoló / 570 m
Legmagasabb pont: Klek / 1182 m
Szintemelkedés: 630 m
Rövid, könnyű túra, két rövidebb kaptatóval. A hegytetőn remek körpanoráma. Kicsit feljebb megállva a Stožac egy kilométeres gyaloglással elérhető, ahonnan szép rálátás nyílik a Klekre.

Bjelsko–Klek:
A túra hossza: 6 km
Kiindulási pont: Bjelsko / 630 m
Legmagasabb pont: Klek / 1182 m
Szintemelkedés: 552 m
Rövid, könnyű túra, családdal is gyorsan megjárható. A hegytetőn remek körpanoráma

A Klek csúcsa a Stožac menedékházától

A Klek csúcsa a Stožac menedékházától

A rövidebb úton Bjelskoból

Mivel ettől a ponttól azonos a 2016-os és a 2021-es túránk, így röviden ismertetni fogom a Bjelskoból induló túra első szakaszát. Bjelsko egy apró falucska Ogulin belvárosától 12 kilométerre. A Klek felé vezető túraútvonal jól táblázott, a csúcs felé vezető lehajtót nehéz eltéveszteni. Az autót akár közvetlenül a murvás út elején is ott lehet hagyni, vagy feljebb is lehet gurulni az erdei úton néhány száz métert. Az erdei parkolónál újonnan kiépített pihenőhelyet és a környéket bemutató tanösvény első tábláit találtuk. Innen az az út eleinte egészen barátságosan tekergett az öreg bükkfák tövében. Meredekké egy apró tisztás után vált az ösvény.

A jobb oldalról becsatlakozó Ferdina staza-t 1400 méter megtétele után értük el. Innen tehát azonos utat jártunk be 2016 és 2021 októberében. A következő szakasz az 1000 méteren lévő menedékházhoz a már megszokott egyenletes meredekségű volt. Továbbra is bükkerdőben haladtunk, az út szélén sűrűn következtek a horvát és angol nyelvű tanösvény-táblák.

A menedékház közelségét az egyre szűkülő gerinc jelezte, majd hamarosan lapossá vált az út. Az első komolyabb kilátópont egy tájidegen adótorony tövében volt, ahonnan nem csak az alattunk lévő mélységre, hanem a felettünk magasodó sziklára is remek kilátás nyílt. Innen a menedékház 1-2 percnyi könnyű sétára volt. A Klek menedékház az egyik legnagyobb azok közül, melyeket Horvátországban eddig láttunk. Komoly mérete mellett nem csak egy nagy grillező és kiépített wc, hanem ingyenes wifi várja a túrázókat. Az előbbieket nem, az utóbbit kipróbáltuk és tényleg használható volt az internetelérés. Mondjuk erre ott és akkor egyáltalán nem volt szükségünk.

A Klek déli lába októberi fényben

A Klek déli lába októberi fényben

 

A menedékháztól a csúcsig

A házat elhagyva a Via Dinarica zöld útvonalán haladtunk tovább. A ritkás erdőben balra egészen jól látszott a Velika Kapela középső része, jobbra pedig egyre közelebb értünk a sziklafalhoz. 10-12 percnyi könnyű séta után egy kisebb kilátópont volt, majd a Vrbovsko város és a Klek csúcs felé vezető útvonalak elváltak egymástól. Az utóbbin indultunk tovább. A régebbi sziklára festett felirat és az új fémtáblák is azt jelezték, hogy ettől a ponttól negyedóra alatt elérhető a csúcs. Lemértük, valóban ennyi idő kellett az utolsó előtti szakaszhoz, azonban ez a 15 perc igen intenzív erőkifejtést igényelt. Az ösvény közvetlenül a sziklafal tövében vezetett, a mászást több ponton rögzített kötél (nem drót) segítette. Erre nem csak a meredekség leküzdése miatt volt szükség, hanem a szétcsúszott-hiányzó deszka erősítésű lépcsőfokon hiánya miatt is. A szikláról lecsorgó nedvesség miatt az örvény sáros volt és csúszós.

Az első köteles szakaszt egy újabb követte. A fák időközben elfogytak, közel értünk a szikla felső pereméhez. Nagyobb kövek között, a kötélbe kapaszkodva másztunk tovább és hamarosan már a hegy nagy füves kúpján sétáltunk, ahonnan nagyszerű volt a kilátás. A korábbi adótornyon és az ingyenes wifit kínáló menedékházon kívül a Kleken további furcsa, tájba kevéssé passzoló objektumok is vannak. Az egyik ilyen egy jókora, 5-6 méter átmérőjű betonkör, ami elég erős kontrasztként terpeszkedik a füves hegytető közepén, és ami nem más, mint egy helikopterleszálló. Innen a Klek tényleges csúcsa, azaz a túra utolsó szakasza 5-6 perc alatt teljesíthető. Az ösvény egy keskeny, de biztonságos peremen halad, majd felkanyarodik az 1181 méteres csúcsra, ahol egy ronda átjátszóállomás áll, illetve további két betonkocka, amik antennák alapjai lehettek.

Ezt a kis kellemetlenséget leszámítva a Klek remek hely, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dobra folyó völgyére és Ogulira, délebbre a Mala Kapela hegyeire, illetve az átjátszó épülete mellett elnézve a Gorski kotar régióra. A távolban a Velebit északi fodros gerince is jól kivehető. A leírások szerint tiszta időben a Zágráb felett magasodó Medvednicáig is ellátni. Nekünk ekkora szerencsénk egyszer sem volt. A párás-poros októberi időben mindkét alkalommal rosszak voltak a látási viszonyok. Ettől eltekintve a Kleken úgy érezheti magát mindenki, mintha egy komoly hegyet mászott volna meg és kis dózisban megkapható mindaz, ami miatt érdemes hegyeket mászni.

Bjelskoban a tábla 50 perces utat jelölt a csúcsig, ami még gyerekek nélkül is nehezen teljesíthető. Mi egy óra alatt értünk a menedékházhoz és további 35-40 perc volt a csúcsig tartó nehezebb szakasz. A lefelé vezető utat nagyjából másfél óra alatt tudtuk le 2021-ben. A másik út, amit 2016-ban jártunk be, értelemszerűen ennél hosszabb volt. Utóbbinál nagy élmény volt a Ferdina staza fennsíkon átvezető szakasza. Az október végi naplemente vörösre festette a száraz füvet és a bokrok színes leveleit.

Klek, Velika kapela, Gorski kotar

A Klek gerince, távolban a Velika Kapela rengetege

Ajánlott kitérő a Klekre

A Klek erősen ajánlott azoknak, akik a tengerpart felé menet, vagy onnan hazafelé szeretnék kicsit megismerni a hegyvidéki Horvátországot is. Az Ogulinból egyszerűen megközelíthető Bjelsko faluból 4 óra alatt oda-vissza mászható a csúcs. A körpanoráma önmagában megéri az erőkifejtést, de arra is ösztönzi a túrázót, hogy elgondolkodjon milyen szépségeket rejt az Adriáig elnyúló vadon. A Velika Kapeláról és a Gorski kotarról szóló további túraleírásokban ilyen értékes helyeket, izgalmas útvonalakat mutatok be. A Klek kisgyerekekkel is viszonylag könnyen meghódítható. Ősszel a város több pontján is vásárolható dalmát mandarin és egy városi sétával arra is fény derül, hogy a Klek miért a boszorkányok otthona

bijele stijene map