Pécsi Balett a tükör két oldalán

​Pécsi Balett történetével még 2005-ben kezdtem el foglalkozni. Az akkor megkezdett munkát 2017-ben tudtam folytatni, már az önállóvá vált Pécsi Balett munkatársaként. Megtiszteltetés volt a nagy múltú táncegyüttesnél dolgozni, különösen korábbi tanárkollégám, Uhrik Dóra vezetése alatt. Az én ötletem volt, hogy dolgozzuk fel és tegyük valamilyen formában bemutathatóvá Magyarország első modern balett-együttesének írott és képi dokumentumait.

A projekt 2018 őszén zárult. A közel egy esztendei munka alatt több mint 7000 fényképet digitalizáltam és retusáltam. Rendszereztem hozzávetőleg ugyanennyi digitális képet. Az archívumban lévő dokumentumok, újságkivágások és nyilvános adatbázisok felhasználásával elkészítettem a Pécsi Balett előadásainak teljes jegyzékét. Mindez az alábbi honlapon található: http://archivum.pecsibalett.hu/

A honlappal párhuzamosan készült egy kis kötet, mely a próbatermi folyamatokba, a dolgos hétköznapokba kíván betekintést nyújtani próbatermi fotók és visszaemlékezések, nyilatkozatok segítségével.

Büszke vagyok a projektre, mert maradandó. Más művészeti együttesnek nincs hasonló digitális archívuma Pécsett.

Köszönettel tartozom a Pécsi Nemzeti Színház mindenkori vezetésének az archívum gondos megőrzéséért és azoknak a szakembereknek, akik hat évtized alatt bővítették, rendszerezték a rendkívül gazdag irat- és fotóanyagot, így különösen Péter Annának és a balett-titkároknak: Bajnai Ágnesnek, Darabos Máriának, Hajós Péternek, Hammer Edithnek, Majer Zsuzsannának, Szabados Zsuzsannának, Szalma Lászlónak, Szekeres Dénesnek, valamint Kutas Máriának.

A honlapon lévő fotók a Pécsi Balett archívumában őrzött diák, fotónegatívok és papírképek digitalizált és retusált változatai, valamint digitális felvételei. Az alábbi fotográfusok nélkül a Pécsi Balett múltjának megismerése nem lenne lehetséges: Eifert János, Féner Tamás, Halász Rudolf, Hávorné Takách Ágnes, Kanyó Béla, Kálmándy Ferenc, Keleti Éva, Kocsis Lajos, Korniss Péter, Körtvélyesi László, Laufer László, Dr. Lajos László, Marsalkó Péter, Mezei Béla, Mihály László, Murányi Zsófia, Panyik István, Radványi Gábor, Rajnai Richárd, Répás Szabolcs László, Simara László, Szalay Zoltán, Szebeni András, Tér István, Tóth László, Vincze Bálint, Vincze Brigitta

Az archívum összeállítását az Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.  

Kapcsolódó honlapok: archívum.pecsibalett.hu // pecsibalett.hu