BARANYA LEGMAGASABB PONTJA

A Zengőn álló 22 méter magas, hét emeletes kilátó Baranya legmagasabb pontja, ahonnan tökéletes körpanoráma nyílik a Dél-Dunántúlra. Az építmény nem szép. A geodéziai mérőtorony betonhengerét egy barnára mázolt gerendákból hegesztett vasszerkezet öleli körbe. Alulról leginkább egy toronyház benyomását kelti. Láthatóan a biztonsági és fenntarthatósági szempontok győzedelmeskedtek az esztétikai elgondolások felett. Ritkán készül hasonló építmény a Mecsekben, így talán érdemes lett volna hangsúlyt fektetni a külalakra is, hisz önmagában a kilátó is lehetne látványosság. Erről a lehetőségről a tervezők lemondtak, így a show-t a hegycsúcsról élvezhető látványnak kell elvinnie. Ebből a szempontból a torony hibátlan!

A 22 méter magas, hét szintes építmény tetejére 112 lépcsőfokon lehet feljutni. A Zengő megmászása után ez nem olyan könnyű feladat. Főleg a tériszonyosok lehetnek bajban. Ottjártunkkor többen visszafordultak a legfelső szintek elérése előtt, mások néhány perc után inkább lejöttek a szédítő magasból. Ennek oka talán az, hogy a szerkezet teljesen „átlátható”. A szintek járófelületei és a lépcsők rozsdamentes acélhálóból, a körbefutó palánk perforált corten-acélból készült. Az átláthatóság főként lefelé lehet meglepő, mert nem látszik jól a következő lépcsőfok. Ugyanakkor a szerkezet rendkívül stabilnak és tartósnak tűnik.

A Zengő csúcsán méretes fák állnak, elég közel a toronyhoz, így az alsóbb szinteken járva kicsit olyan, mintha egy lombkorona-sétányon jutnánk egyre feljebb. Az ötödik szinten már láthatunk valamit a tájból, a hatodikról szépen látszik a Misina csúcsa a Tv-toronnyal, de a teljes körpanoráma a legfelső kilátószintről élvezhető csak igazán.

Erősen párás, kora esti időpontban jártunk fent, így Pécs és a Mecsek középső része – beleértve Komlót – nehezen volt kivehető. Délen szépen rajzolódott ki a Villányi-hegység, és némi igyekezettel érzékelhető volt a Duna kanyarulata Mohácsnál. A keleti és északi kilátás is káprázatos a Réka-völggyel és a Dobogó tömbjével (594 méter), tiszta időben biztosan jól mutatnak a Balaton-felvidéki tanúhegyek, hiszek a Jakab-hegy közel 100 méterrel alacsonyabb északi irtásairól is látszani szoktak a Badacsony környéki csúcsok. Az, hogy 700 méteren, azaz Baranya legmagasabb pontján állunk, a szomszédos Hármas-hegyre (603 méter) lepillantva érzékelhető leginkább.

Csillagív Szent Iván éjjelén