BLIDINJE NATURE PARK

Ahogy a Boszna völgyén keresztül egyre mélyebbre hatolunk Bosznia-Hercegovinába, úgy következnek egyre magasabb hegyek, melyek magassága Szarajevó környékén már meghaladja a 2000 métert. Mostar felé a táj egyre vadregényesebbé válik. A lágyabb vonalú hegyeket mély szurdokvölgyek, a zöldellő erdőket hófehér sziklák és a szél koptatta fennsíkok váltják. A Neretva égszínkék vize fölé több ilyen hegység is magasodik. Amikor a folyó megkerülve a Prenj impozáns tömbjét Jablanicánál délre fordul, egy szűk völgybe ér, melynek Nyugati fele már a kimondhatatlan nevű Čvrsnica-hegység.

A Blidinje Nature Parkot 1995 hozták létre a Blidinje-tó környékén, azaz a Blidinje-fennsíkon, de a védett övezethez tartozik három hegység is: a Čvrsnica a plató keleti részén, a Vran a nyugati oldalon és a Čvrsnica déli gerincétől egy kanyonnal elválasztva a Čabulja (csak az utóbbi csúcsai nem nyúlnak 2000 méter fölé).

A fennsíkra a Neretva völgye felől, vagy Tomislavgrad irányól, esetleg Mostarból, a Čabulja-hegységet megkerülve lehet feljutni autóval. Gyalogosan pedig a Neretva-völgy irányából, pontosabban annak mellékágából, a  Grabovica-kanyonból lehet felmászni a Čvrsnica legszebb kilátópontjára a Hajdučka vrata kőkapujához. Ez mintegy 1800 méternyi felfelé mászást jelent. A törpefenyő erdökről ismert hegységben persze vannak könnyebb túraútvonalak is. Mi a fennsík síéletének központjából, Risovac faluból indulva másztunk fel a Veliki Vilinac csúcsára és onnan tovább a Hajdučka vratahoz. De a fennsíkról egy nap alatt megjárható Hercegovina legmagasabb hegye, a 2228 méter magas Pločno is – mi bringával jutottunk fel oda.

A Blidinje Nature Park kínál ezeknél könnyebben elérhető látnivalókat is, így elsősorban a névadó jégkorszaki eredetű tavat, vagy a középkori szarkofágokból álló temetőket, melyek közül elsősorban a Dugopolje érdemel említést a fennsík középső részén.

A Blidinje-fennsík remek kiindulópont a környező hegyeket célzó egy- vagy többnapos bakancsos túrákhoz, de a hegyi kerékpárosok számára is sok útvonal kínálkozik: a Vran megkerülhető két keréken, de a Ramsko-tó sincs messze.