KAMNIKI-ALPOK

Van egy mesebeli völgy Szlovénia északi szeletében, mely 800 éve egyetlen család kezében van. A Robanov kot bejáratában ma is ott ül a család egy tagja és arra figyelmezteti a turistát, hogy a gleccservölgy kőfolyama csak gyalogszerrel járható.

A szomszédos Logarska-völgyben viszont remek kerékpártúrát lehet tenni a Rinka vízeséshez. A néhány kilométer hosszú gleccservölgy egyike Szlovénia legszebb pontjainak. A Kamniki-Alpok viszonylag kis területén 28 darab 2000 méter feletti csúcs található. A Logarska dolina bejáratában álló barátságos faluból, Solcavából, legkönnyebben a völggyel szemközti Raduha mászható a legkönnyebben. Ám, ha jó erőben vagyunk és vittünk kerékpárt, akkor semmiképp sem szabad kihagyni az osztrák határon álló Padlisevo-nyereg felé kialakított panoráma-utat. A környéken sok, a kiváló vendéglátást nyújtó autentikus szlovén tanya.

Ha pedig a hegységnek nevet adó Kamnik felé vesszük az irányt, akkor kihagyhatatlan a nagy legelő, azaz a Velika Planina, mely egy 1500 méter feletti fennsík, egy skanzenszerű falucskával.