KÖZÉP-VELEBIT

A Dabarski kukovi sziklái és a Baške Oštarije körüli hegyek a Velebit középső részén

A Velebit középső hágójának Goszpicstól Karlobagig útját 1786-ban fejezték be, majd fél évszázaddal később egy jóval nagyobb vállalkozásként új utat faragtak mellé. A hegység déli és északi részének felfedezése után az út két oldalának csodás csúcsai felé vettek az irányt.

Az úttól északra kezdődik a Dabarski kukovi hosszan elnyúló sziklacsipkés gerince, és innen indul a Zavižanig tartó Premužić-túraút. Első alkalommal a nagyszerű kilátást nyújtó Ljubičko brdo-t (1320) másztuk meg, melynek Baške Oštarije felől gyorsan elérhető. A hosszan elnyúló füves gerincnél csodálatos kilátás nyílik a hegység déli oldalára és a szigetekre. Rövid, de annál macerásabb az út a másik irányba a csúcsról lefelé. Ez már a Dabarski kukovi szikláinak első része. A gerinc Lika felé eső oldalán meredek, szél koptatta sziklafal szakad a mélybe, alatta szélesen terülnek el a névadó völgyek – a dabarok és dolinák. A hegy erdős oldalával átellenben a tájat a fennsík füves-sziklás mezeje uralja.

A Ljubičko brdo északi lábánál makadámút kanyarog, ahonnan rövid mászással elérhető a Grabar és a Kiza csúcs (1274 m). Utóbbihoz különleges sziklaalakzatok között kanyarog a turistaút.

A Baške Oštarije közepén lévő parkoló mellett nagyszerű sajtokat lehet vásárolni és onnan indul a régi sípálya mellett az út, mely előbb a Sladovačko brdo-t éri el, majd egy könnyed, rövid lejtmenetet követően a Veliki Sadikovac (1286 m) pazar kilátást nyújtó csúcsára vezet.

Kapcsolódó honlapok: pp-velebit.hr/en