RISNJAK NEMZETI PARK

A szlovén határ és az Isztriára vezető autópálya közé ékelődik a Risnjak Nemzeti Park, mely rendkívül változatos élővilága miatt bioszféra rezervátum. A környék központi települése a könnyen megközelíthető Delnice, ahonnan a legtöbb látnivaló gyorsan elérhető.

A névadó Risnjak csúcsra Crni Lug falucskából lehet néhány órás gyaloglással feljutni. A hegytető tövében, egy védett nyeregben jól felszerelt menedékház várja a megfáradt kirándulókat. Innen szép időben a tenger is látszik, amelyhez bár igen közel járunk, az időjárás inkább alpesi, az első hó rendszerint már októberben leesik. Nem véletlenül hívják a Snježnik-nek (havas) a hegység második legmagasabb csúcsát, mely a Veliki Rinsjakról jól kivehető.

Nem kevésbé érdekes az erdőség, melyben hiúzzal összefutni nem könnyű, ám a zergék bármikor visszanézhetnek ránk a sziklák közül. Crni Lugtól kacskaringó erdei út vezet a Krupa-folyó forrásához. Ez Horvátország egyik legbővizűbb karsztforrása, mely a legújabb kutatások alapján egy 156 méter mély kürtőből tör elő.

Delnicétől nyugatra találjuk Skrad városát, ahol a két csoda a vasútállomás mögötti mély völgyben található. Az egyik a Zöld örvény (Zeleni Vir), mely egy 70 méter magas vízesés, melynek tövében egy patak tör magának utat a hegy gyomrából. A két vízfolyás párszáz méterrel lejjebb egyesül az Ördögszorosból érkező harmadikkal. Az Ördögszoros néhol méteresre szűkül, a dübörgő patak felett épített hidakon juthatunk át.