SJEVERNI VELEBIT

A hegyvidéki horvátország (Gorski kotar) déli szegletében, a Kvarner-öböl fölé magasodik a Velebit-hegység, és fut közel 150 kilométer hosszan a Zrmanja-folyó völgyéig. Az Észak-Velebit Nemzeti Park a hegylánc barlangokkal leggazdagabb régióját foglalja magában.

A park központja Krasnoban van, a hegy szárazföldi oldalán. Innen sűrű erdőn keresztül – autóval, kerékpárral, vagy gyalog –  közelíthető meg az 1500 méter magasan fekvő Zavižan menedékház, ahol meteorológiai állomás is működik. A panoráma páratlan. Alattunk a Kvarner-öböl szigetei, a távolban Rijeka és az Isztria. Északon a Risnjak, a Bjelolasica, nyugaton a horvát hegyvidék. Sőt, szép időben egészen Boszniáig ellátni! Délnyugat felé pedig a Velebit csúcsai sorakoznak. Feléjük indulva hamarosan a Premužić úton haladhatunk, mely nevét egy kiváló erdőmérnökről kapta, aki túrautat álmodott Zavižantól egészen Baške Oštarije-ig. Hogy az 1930-as években megvalósított elképzelés miért volt nagyszerű, az hamar kiderül. A kövekből kirakott út a legszebb, szigorúan védett karsztvidék éles sziklái között kanyarog. Ez a Hajdučki és a Rožanski kukovi világa, ahol 1500 méternél is mélyebb aknabarlangok futnak a mélybe.

Az út a parkban nyolc kilométert kanyarog. Nagyjából félúton megpihenhetünk, vagy akár meg is aludhatunk a Rossijev kunyhóban. A déli végpont pedig az Alan-hágó. Kalandvágyóbbak megpróbálkozhatnak a Zavižan-tól nyugatra magasodó Rajinac csúcsokkal, vagy a Hajdučki és a Rožanski kukovi közötti völgy vadregényes erdejével, ahol a parkban élő medvék nyomaival biztosan lehet találkozni.

Krasno-ból keskeny országút indul a Štirovača -völgy irányába, amely az egyetlen forrás az Északi-Velebitben – cserébe igen bővizű (a parkban más vízvételi hely nincs, kivéve persze Zavižan-t, de ott elég drága). Míg park északi és tengerpart felőli részében a csipkés karsztformák kínálnak látnivalót, az Alan és Štirovača feletti hegyek (Golic, Goljak) nagyszerű túracélpontok, csodás, füves kilátópontokkal. Kerékpárral pedig bejárható a Lubenovac-völgy, ahol egykoron pásztorok legeltettek.

Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor medvékkel is összefuthatunk. Nekem egyszer sikerült. Csodálatos élmény volt!

Kapcsolódó honlapok: np-sjeverni-velebit.hr // pp-velebit.hr/en